Rakkautta ennen pudotusta: Jennifer Nivenin Yksi täydellinen päivä

IMG_20171126_133135_01.jpg
Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä. Karisto, 2017. 

Jennifer Nivenin nuortenromaania Yksi täydellinen päivä on sanottu uudeksi Tähtiin kirjoitetuksi virheeksi. Yhteistä John Greenin menestysromaanin kanssa löytyy: molemmat kirjat ovat traagisia rakkaustarinoita rikkinäisistä nuorista. Mutta siinä missä Green kirjoittaa syövästä, Nivenin romaanissa pääosassa oleva sairaus on mielessä eikä ruumiissa.

Aluksi vertaaminen John Greeniin varjosti lukukokemustani. Yksi täydellinen päivä ei ole yhtä hauska, yhtä raikas tai yhtä omaperäinen kuin Greenin kirjat. Mutta päästyäni loppuun muutin mieleni. Tähtiin kirjoitettu virhe saattaa olla herkullisempi lukupala, mutta Yksi täydellinen päivä on sitä tärkeämpi ja surullisempi kirja. Takasivuilla on osuvasti yhteystietoja, mistä suomalainen nuori voi ottaa etsiä apua mielenterveysongelmiin tai läheisen tehdessä itsemurhan. Loppusanoissa Niven puhuu omista kokemuksistaan ja itsemurhien ja mielenterveysongelmien sosiaalisesta stigmasta, syistään kirjoittaa Yksi täydellinen päivä.

Päähenkilöt ovat Violet ja Finch, kaksi erilaista nuorta, jotka tuo yhteen itsetuhoisuus. He tapaavat koulun tornin kielekkeellä, mihin molemmat ovat tulleet harkitsemaan hyppäämistä. Violet on suosittu cheerleader ja nettikirjoittaja, koulun sosiaalista kermaa ja hyvästä perheestä, mutta sisaren kuolema on suistanut hänet raiteiltaan. Finch on koulun outolintu, pelle ja riidanhaastaja, joka kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Kielekkeellä Violet ja Finch pelastavat toisensa, päätyvät maantiedontehtävän pariksi ja alkavat tutkia kotikaupunkinsa nähtävyyksiä. Vaatimattomien muistomerkkien sijaan he oppivat retkellä toisistaan ja rakastuvat. Violetia painaa auto-onnettomuus, sisaren kuolema, josta hän syyttää itseään. Finchin perhe on hajallaan, suhde väkivaltaiseen isään heikko ja Finch salaa äidiltään sekä käynnit koulukuraattorilla että itsetuhoiset ajatukset.

Kirjallisuus, etenkin Virginia Woolf, vetää Violetia ja Finchiä yhteen, vaikka Violetin vanhemmat eivät hyväksy suhdetta huonomaineiseen poikaan. Rakkaus ei kuitenkaan voi parantaa kaikkia haavoja eikä tällaisella tarinalla olla onnellista loppua. Vaikka lukija miettii, jos puututtaisiin riittävän ajoissa, jos useampi ottaisi rohkeasti yhteyttä kirjan lopussa mainittuihin osoitteisiin, ehkä näitä tarinoita olisi vähemmän. Jos mielenterveyden sairauksiin suhtauduttaisiin enemmän niin kuin syöpään, jos itsemurhan uhrille ja läheisille tarjottaisiin kukkia ja lohtua, ei kiusallista hiljaisuutta. Jos.

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s