Viiltävä teinianalyysi: Nadja Sumasen Terveisin Seepra

IMG_20171119_161127_01.jpg
Nadja Sumanen: Terveisin Seepra. Otava, 2017.

Nadja Sumasen esikoisromaani Rambo sai Finlandia juniorin ja kosketteli monia tuoreita ja kipeitä aiheita, kuten vanhemman masennusta ja nuoren pojan irrallisuuden kokemuksia. Nyt Sumaselta on tullut uusi, myös mielenterveyttä käsittelevä nuortenkirja, Terveisin Seepra. Tällä kertaa aiheena on kuluneempi nuoren tytön perfektionismi ja itsetuhoisuus. Vanhemmuus on tässäkin Sumasen kirjassa pahasti hukassa ja kieli niin loisteliasta, että välillä häikäisee.

Viisitoistavuotias Iiris kasvaa ahdistavassa kodissa, jossa ulkoinen täydellisyyden tavoittelu korvaa aidon lämmön. Äiti on entinen suosittu kakkubloggari, joka on nyt hurahtanut rajusti fitness-elämään. Se, miltä asiat näyttävät, on ainoa asia, mikä äitiä kiinnostaa. Vanhempien välit ovat heikoissa kantimissa ja isoveli on joutunut huumeiden takia laitoshoitoon.

Iris yrittää purkaa pahaa oloaan viiltelemällä itseään ja jättää baletin. Kun kaikki näyttää synkimmältä, Iris ponnistelee valoon kirjekaverin ja valokuvaus-harrastuksen aloittamisen avulla. Isäänkin alkaa orastaa hauras keskusteluyhteys. Runotytöksi itseään kutsuva maalaistyttö purkaa Irikselle murheitaan jämähtämisestä ymmärtämättömien keskelle, ja toisen tuskaan eläytyminen auttaa Iristä pääsemään ylitse omastaan.

Kaikkiaan Terveisin Seepra on kaunis ja kauhea nuortenkirja, joka Sumasen edellisen kirjan tavoin herättää ajatuksia. Viiltelykohtausten lukeminen tuntui itsestäni pahalta, joten kaikkein nuorimmille ja herkimmille lukijoille en tätä suosittele. Kieli on niin elävää ja ilmaisultaan raikasta, että muutamassa kohdassa dialogissa  ilmaisun henkevyys jo koettelee realismin rajoja.

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s