Ainutlaatuista apinointia: Jakob Wegeliuksen Merten gorilla

IMG_20170717_092446068
Jakob Wegelius: Merten gorilla. WSOY, 2017.

Jakob Wegeliuksen Merten gorilla on erityislaatuinen lanukirja, jonka kohderyhmän asettaminen on hankalaa. Kirjassa on sekä isompia että pienempiä lukijoita kiehtovia yksityiskohtia: kirja on vanhahtavaan tyyliin kuvitettu, sisällöltään värikäs seikkailukirja gorillasta, mutta samalla mukana on myös aikuisempia teemoja ja rikosjuoni. Satumainen kirja sopii myös aikuisille, vaikka pienemmät lukijat taas saavat eri asioista kiinni.

Siitä on pakko esittää valitus, että alkuperäinen nimi Mördarens apa on paljon suomennosnimeä kiehtovampi ja kuvaa myös paremmin kirjan juonta. Päähenkilö on älykäs gorilla Sally Jones, joka toimii koneenkäyttäjäni rahtilaivalla. Hämärän toimeksiannon yhteydessä Sallyn paras ystävä ja laivan kapteeni joutuu syytetyksi murhasta, jota hän ei ole tehnyt. Tämä kapteeni on suomalainen merimies Henry Koskela (Suomi mainittu; nyt kaikki torille!). Merten gorillan juoni keskittyy Sallyn vaiheisiin, kun hän yrittää saada kapteeni Koskelan vapautettua vankilasta.

Suurin osa Merten gorillan tarinasta sijoittuu Lissaboniin ja kaupunki huokuu elävänä ja yksityiskohtaisena kirjan sivuilla. Portugalilaisella fado-musiikillakin on merkittävä osansa, kun murhaajan gorillana jahdattu Sally löytää turvapaikan laulajattaren ja soitintentekijän luota. Välissä seikkaillaan myös eksoottisessa Intiassa ja kapteenin vapauttamisen lisäksi Sally joutuu kamppailemaan omasta vapaudestaan, kun häntä usein pidetään älyttömänä ja oikeudettomana eläimenä. Aikuisten ihmissivuhahmojen kautta tekstiin ui myös synkempiä teemoja parisuhdeväkivallasta alamaailman vehkeilyihin.

Helmet-lukuhaaste 33: Kirja kertoo Intiasta

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s