Ihmissusiromantiikan airut: Aino Kallaksen Sudenmorsian

IMG_20171108_160321_01.jpg
Aino Kallas: Sudenmorsian. Otava, 1995 (alkuperäinen 1928).

Aino Kallaksen Sudenmorsian on lyhyehkö pienoisromaani, tyyliltään lyyrinen ja kielenkäytöltään raamatullinen. Se kertoo virolaisesta metsänvartijan vaimosta Aalosta, joka joutuu susien pauloihin ja muuttuu itsekin ihmissudeksi. Väitetään, että romaani vertauskuvallisesti kertoo Aino Kallaksen myrskyisästä salasuhteesta Eino Leinoon.

Sudenmorsiamen klassikkoasemaa ei voi kiistää, vaikka se harmillisen usein unohdetaan. Tässä on nimittäin jo 20-luvulta yliluonnollisen romantiikan esi-äiti, sopiva esikuva nykyiselle kotimaiselle ihmissusiromantiikalle, jota edustavat Elina Rouhiaisen Susirajalla -sarja, Helena Wariksen Sudenveri ja Elina Pitkäkankaan Kuura.

Uskonnolliset, paatokselliset sävyt vaikuttavat tulevan Kallaksen teokseen keskiaikaisen kielen matkimisesta ja Sudenmorsiamen sydän tuntuu olevan Aalon puolella. Jumalisista varoituksista ja Aalon kurjasta kohtalosta huolimatta Kallas maalailee aistivoimaisena suden juoksemista metsässä ja etenkin Aalon eroottissävytteistä kohtaamista metsän demonisen personifikaation kanssa.

Jos Sudenmorsiamen ajattelee olevan kauhua, siinä hyvin moderniin tapaan kyseenalaistetaan, mitä lukijan pitäisi pelätä. Ihmissudet eivät lainkaan vahingoita romaanissa ihmisiä, aiheuttavat vain kotieläintappioita, kun taas yhteisö vainoaa susia ja polttaa lopulta saunassa synnyttämässä olevan Aalon lapsineen niille sijoilleen. Yhteiskunta on Kallaksen kirjassa villiä boheemiutta edustavia susia julmempi. Teoksessa on myös ammennettavaa nykyajan keskustelulle susien metsästyksestä ja suojelusta.

 

Helmet-lukuhaaste 3: Suomalainen klassikkokirja

Arvio: ****1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s