Lentokonelapsen tarina: Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba

IMG_20171103_140510_01.jpg
Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba. Otava, 2017. 

Aikuistenkirjailija Riikka Ala-Harja on tehnyt näyttävän aluevaltauksen lastenkirjallisuuden puolelle herkällä alakoululaisten romaanilla Kahden maan Ebba. Kuulas ja lapsekas kansikuva kertoo osuvasti, minkälaisesta teoksesta on kyse: raikkaasti kirjoitetusta ja eläytyvästä kurkistuksesta neljäsluokkalaisen Ebban elämään.

Ebban vanhemmat ovat eronneet ja toinen asuu Berliinissä, toinen Helsingissä. Maiden välisessä ilmatilassa elämässään roikkuvan lapsen kokemuksen lisäksi Alaharja sivuaa pikaisesti myös vakavampia teemoja: rasismia ja jopa terrorismin lapsessa herättämää pelkoa. Ebban minäkerronta hyppää syvälle ihmettelevän lapsen maailmaan, joka alkaa jo ymmärtää suurempia aikuisten asioita.

Juonen sijaan Ala-Harja keskittyy Ebban kokemukseen, siihen, miltä asiat hänestä tuntuvat. Neljäsluokkalaisilla on juuri ollut Finlandia-talolla itsenäisyystanssit ja Ebba on niistä täpinöissään, kun hän joutuu vaihtamaan pois mekon ja valmistautumaan lentomatkaan, ennen kuin ehtii edes kertoa kaikesta äidille. Yksin lentokoneessa istuminen ei innosta ja Ebbasta tuntuu, että eläessään yhtä elämää Saksassa ja toista Suomessa, hän jatkuvasti menettää jotakin tärkeää jommasta kummasta.

Ebba ystävystyy lentomatkalla Felix-nimisen pojan kanssa, mutta enemmän Ala-Harja keskittyy Ebban kitkaiseen suhteeseen vanhempiinsa ja isän uuteen perheeseen. Vaikka Kahden maan Ebba suhtautuu totisesti nuoren sankarittaren iloihin ja suruihin, yleisväriltään kirja on toiveikas ja valoisa. Levottomammille, räiskintää kaipaaville lapsille sitä ei voi suositella, mutta etenkin kahden kodin tai maan kasvatit varmasti löytävät siitä jotakin tärkeää.

 

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 19: Yhdenpäivänromaani

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s