Slummin huuto: Angie Thomasin Viha jonka kylvät

IMG_20171011_093119610_HDR
Angie Thomas: Viha jonka kylvät. Otava, 2017.

Angie Thomasin Viha jonka kylvät on nuortenkirja, jolle kotimaisessa kirjallisuudessa on huutava pula. Tummaihoinen kirjailija on entinen teiniräppäri ja tuntee slummit, joista kirjoittaa. Vaikka kirjan aihe on tärkeä ja ajankohtainen (Black Lives Matter -liike sekä poliisien väkivalta ja sorto mustia kohtaan), Thomasin kirja ei ole pamfletti vaan jännittävä ja elämänmakuinen romaani, jonka henkilöhahmot vetävät lukijan omiin nahkoihinsa.

Päähenkilö Starr kasvaa slummissa, mutta perhe yrittää ylöspäin. Isä on perustanut kaupan ja jättänyt taakseen vankilavuodet ja jengitaustansa; Starr on pistetty parempaan kouluun, jossa hän on toinen koulun kahdesta ainoasta mustasta oppilaasta. Hän on kuitenkin löytänyt kavereita ja myös valkoisen poikaystävän, josta hän ei uskalla kertoa isälleen.

Starr kokee itsensä vieraaksi sekä salaa häpeämässään köyhässä kotikaupunginosassa että rikkaiden valkoisten koulussa, jossa muut eivät tunnu ymmärtävän tai haluavan nähdä rasismia ja huono-osaisuutta. Sitten eräänä päivänä sisarpuoli houkuttelee Starrin hämäriin bileisiin, joissa Starr näkee pitkästä aikaa lapsuudenystävänsä ja ihastuksensa Khalilin. Kun bileissä ammuskellaan, Khalil tarjoaa Starrille kyydin kotiin. Automatkalla tapahtuu jotain, mikä muuttaa Starrin elämän: poliisi pysäyttää auton ja ampuu syyttä aseettoman, epäilyttävänä pitämänsä Khalilin.

Starr on Khalilin kuoleman ainoa silminnäkijä ja vaikeiden valintojen edessä. Khalilin kuolema herättää mellakoita ja nostaa kulmakunnan vihan. Toiset näkevät Khalilissa poliisiväkivallan uhrin, mustan pojan, joka ammuttiin poliisin ennakkoluulojen vuoksi. Media esittää Khalilin huumekauppiaana ja jengiläisenä ja poliisin vain työtään tekevänä sankarina. Julki tuleminen tietää ongelmia sekä Starrille että hänen perheelleen, mutta ei anna mitään takuuta siitä, että Khalil saisi oikeutta.

Viha jonka kylvät on ravisuttava kirja, joka käsittelee ymmärtävästi slummin yhteiskunnallisia ongelmia, kuten huumekauppaa ja jengiytymistä, silti tekemättä asioista helppoja. Starrin perheen keskinäinen huolenpito ja poikaystävän tuki tuovat lämpöä keskelle rajuja tapahtumia. Huumori ja läheisyys saavat todellisuuden rosoisuudesta vain lisää hohdetta. Rasismin käsittely on moniulotteista ja hahmoista ja tilanteista nousevaa, mitään päälleliimattua ei Thomasin romaanista löydy.

Negatiivisena puolena sukupuolen käsittelyssä Viha jonka kylvät ei ole niin edistyksellinen. Isät ja veljet voivat itse hyppiä kukasta kukkaan, mutta tyttären tai sisaren neitsyyttä vahditaan silmä kovana ja sitä uhkaaville pojille halutaan antaa turpiin. Ja tämä luutunut asenne esitetään lähinnä hellyttävänä perheestä välittämisen muotona. Kirja on myös varmasti ollut hankala kääntää, sillä slangitermeille ei löydy suomesta täydellisiä vastineita ja jotkut niistä kuulostavat oudoilta. Silti Vihan jonka kylvät saaminen myös suomeksi on tärkeää.

Arvio: ****

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s