Viikingit vitsinnälkäisille: Rick Riordanin Hotelli Valhalla – Opas viikinkien maailmoihin

IMG_20170707_113455107
Rick Riordan: Hotelli Valhalla – Opas viikinkien maailmoihin. Otava, 2017.

Rick Riordanin mainio varhaisnuorten fantasiasarja Magnus Chasesta on saanut seurakseen tietokirjan, jossa Riordan tutustuttaa lukijat viikinkimytologiaan tuttuun hykerryttävään tyyliinsä. Vaikka Riordan viljeleekin anakronistisia vitsejä ja opas kuvaa Riordanin omien kirjojen modernisoitua ja seksuaalisista puolista siistittyä jumalkaanonia, mukana on paljon myös rautaisia faktoja.

Riordan ei tyydy kirjoissaan hollywoodilaiseen tapaan keskittyä pelkästään lukijoille ennalta tuttuihin ja helposti äännettäviin thoreihin ja odineihin, vaan aikuiselle ja sivistyneemmällekin lukijalle löytyy uutta tietoa. Ellei sitten ole viikinkimytologian tutkija tai ole Riordanin tavoin luonut itselleen muistisääntöä viikinkien kaikkien eksoottisten rinnakkaismaailmojen nimistä. Pääasiallisesti Hotelli Valhalla on kuitenkin vain Magnus Chasen seuralaiskirja, joka avaa leikitellen porttia mytologiaan ja innostaa jatkamaan asiallisempien lähteiden äärelle.

Minään varsinaisena tietokirjana Hotelli Valhallaa ei kannata käyttää. Fiktion muotoon Riordan on sen kirjottanutkin: Hotelli Valhallassa työskentelevä Helgi on kirjan minäkertoja ja opastaa vastakuolleita sankareita viikinkien maailman synnystä, maailmankuvasta ja ottaa välillä avukseen parodioidun historiankirjoittajan Snorrin haastattelemaan jumalia. Tutuksi tulevat myös maailmanpuu yggdrasil ja maailmanloppu ragnarök.

Hotelli Valhalla kannattaa lukea ennemmin huumorin kuin tiedon nälkään. Näin Riordan kirjoittaa vaaneista: ”He asuvat Vanaheimissa ja arvostavat tyynen rentoa meininkiä ja taidokkaasti valmistettuja makrameekäsilaukkuja”( s. 16) ja näin hedelmällisyydenjumalatar Freijasta ”Noidan ahneus loukkasi aasoja. Niinpä he tekivät sen ainoan loogisen asian, jonka siinä tilanteessa saattoi tehdä: polttivat noidan. Polttivat itse asiassa kolmeen kertaan. Noita nousi aina tuhkasta täysissä voimissaan. Lopulta hän kuitenkin sai tarpeekseen. Hän palasi Vanaheimiin, kirjoitti nettiin yhden tähden arvostelun Asgårdin-matkastaan, ja yhtäkkiä syttyi sota.”

 

Arvio:****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s