Verenkarvasta vauhtia: Scott Bergstromin The Cruelty – Nyt olet yksin

IMG_20170715_172104350
Scott Bergstrom: The Cruelty – Nyt olet yksin. Otava, 2017.

Scott Bergstromin nuortentrilleriä The Cruelty – Nyt olen yksin on verrattu Salla Simukan Lumikki-trilogiaan, ei kovinkaan osuvasti. Molemmissa on kyllä nuori voimakas sankaritar ja kuolettavan vaarallisia rikollisia, mutta siihen yhtäläisyydet jäävät. Simukka on näistä kahdesta ehdottomasti tyylikkäämpi ja kaunokirjallisempi, Bergstromilla on taas enemmän jännitystä ja väkivaltaa. Takakannessa kirjaa verrataan James Bondiin ja Nälkäpeliin, mutta enemmän raakuus ja naiskauppaan liittyvä juoni tuovat mieleen Stieg Larsonin. Elokuva The Crueltysta on jo tekeillä.

Bergstrom kirjoittaa hyvin ja tarinankerronta on nautinnollisen rautaista työtä. Salaliitot, rikollisjärjestöt, salaiset agentit ja toimintakohtaukset pitävät lukijan viihdytettynä ja muodikkaasti ote on synkkä ja verinen. Juoni seikkailee ympäri Eurooppaa, kun päähenkilö Gwen Bloom joutuu taistelemaan rikollisten kanssa ja yrittää löytää kadonneen isänsä, joka on paljastunut salaiseksi agentiksi. Pelimäinen toiminta pitää varpaillaan ja on mukavan virkistävää lukea sankarittaren potkivan machomiehiä munille, mutta pysyen riittävän altavastaajana, että jännitys ei kärsi. Välillä yllytään moraalisiin ja yhteiskunnallisiin pohdiskeluihinkin, ennen kuin joku taas hyökkää.

Silti The Crueltyn heikkous on romaanin sankaritar Gwen Bloom. Bergstrom on täysin tarpeettomasti halunnut korostaa Gwenin luonnottoman nopeaa muodonmuutosta. Alussa Gwen on jazzista tykkäävä koulutyttö, joka ei osaa käyttää meikkiä, jolla ei ole kokemusta miehistä tai taitoja sosiaalisista suhteista ja joka koulussa ottaa kiusaajalta turpaan eväänsä liikauttamatta. Hetkessä hänestä koulitaan koko ikänsä taistelulajeja harrastaneita raavaita miehiä vaarallisempi tappaja ja vastustamaton viettelijä. Olisiko ollut niin kauheaa, jos Gwen olisi alun perin harrastanut voimistelun sijaan karatea tai käyttänyt edes huulipunaa, ettei muutos olisi niin epäuskottava? Gwen myös alussa itkeskelee koko ajan tavalla, josta tulee mieleen, etteivät tytöt ole Bergstromin erikoisala.

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s