Kaapista kiskaistu: Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens

IMG_20170717_100631631
Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens. Otava, 2017.

Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens on viehättävä ja modernilla otteella kirjoitettu romaani kaapista ulos tulemisesta ja ensirakkaudesta. Päähenkilö Simon tuo mieleen Skamin Isakin ja kirjaan perustuva elokuvakin on jo tekeillä. Teiniahdistuksesta huolimatta Minä, Simon, Homo Sapiensin vahvuus on positiivisuus. Ongelmatarinoita aiheesta on jo nähty tarpeeksi.

Kirjan otsikon suomennos on outo: alkuperäinen otsikko Simon vs. the Homosapiens Agenda tuo paremmin esiin Simonin eksistentiaalisen ahdistuksen. Simonin maailmassa homous ei ole jotakin kiellettyä ja paheksuttua, vaan se on hyväksyttyä ja normaalia. Toki aina muutama päätä aukova idiootti jostakin nurkasta löytyy, mutta pääasiallisesti läheiset ja tuttavat ovat myönteisiä. Vaikeaa Simonille on homouden sijaan oman identiteettinsä löytäminen, julkinen ilmaiseminen ja ensi-ihastuksen tunnustelu.

Simonilla on muutamia hyviä kavereita ja perhe on liiankin kiinnostunut Simonin elämästä, mutta hän on silti tukevasti kaapissa. Kunnes sitten luokan pelle Martin näkee koulun koneella Simonin tuntemattomalle netti-ihastukselle lähettämät viestit. Martin kiristää Simonia auttamaan häntä Simonin parhaan kaverin Abbyn vikittelemisessä, tai muuten Martin paljastaa salaisuuden kaikille. Kaiken lisäksi Simon on yhä rakastuneempi salaperäiseen Bluehun. Vaikka Simon ei ole koskaan nähnyt Blueta vaan pelkästään kirjoittanut viestejä, hän alkaa epäillä, että Blue on joku tuttu heidän omasta koulustaan.

Minä, Simon, Homo Sapiens on mukavaa luettavaa, mutta olisin pitänyt siitä enemmän, ellen olisi ensin sattunut tarttumaan John Greenin ja David Levithanin Will Grayson, Will Grayson -romaaniin. Pian suomennoksenakin tulevassa Will Grayson, Will Graysonissa on samankaltaisia temaattisia asetelmia, mutta sisältö on huomattavasti raastavampi, syvällisempi ja moniulotteisempi. Vertaaminen on tosin ehkä hieman epäreilua Albertallia kohtaan. Homopojat ovat ansainneet viimein saada raikkaan ja suussa sulavan romanttisen nuortenkirjansa Enkelit katsovat muualle –tyyliin.

 

Helmet-lukuhaaste 16: Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s