Kepoista kohellusta Japanissa: Timo Parvelan Pate aarresaarella

IMG_20170706_170026
Timo Parvela: Pate aarresaarella. Tammi, 2017.

Timo Parvelan Ellakirjat ovat vuosikymmeniä olleet toinen mahtitekijä lastenkirjallisuuden kentällä Risto Räppääjän rinnalla. Jostain syystä ikuinen tokaluokkalainen ei minuun koululaisena purrut, mutta vinkkarille sarjan Spin-off Ellan pöljästä luokkatoverista Patesta on todellinen aarre. Pate -kirjoissa on enemmän kuvia ja vähemmän tekstiä, meno on hulvatonta ja etenkin heikosti lukeville pojille ensimmäisestä luokasta kolmanteen sarja on erinomainen valinta.

Paten aikakirjat aloitti sarjan nauruhermoja kutkuttavalla tavalla, toinen osa Paten jalkapallokirja oli todellinen helmi ja kolmas Paten kalastuskirja hieman pliisumpi, mutta siinäkin oli muutama nerokas hetkensä. Valitettavasti tuorein osa Pate aarresaarella keskittyy edellisiä enemmän kohellukseen ja sisältää vähemmän oivalluksia. Pasi Pitkäsen kuvitus on edelleen raikas ja viihdyttävän sarjakuvamainen. Seikkailullinen juoni täynnä rosvoja ja aarteita on hyvä ratkaisu, mutta Parvelan tavallisesti absurdi huumori jää tässä kakalla käyvän auton ja pikkuhousuista kiskottavien sumopainijoiden hiekkalaatikkotasolle.

Pate aarresaarella sai nimensä puolesta odottamaan merirosvoseikkailuparodiaa, mutta sen sijaan juoni keskittyy Paten synttärilahjaksi saamaan metallinpaljastimeen ja Japanin matkaan. Pentti-eno antaa Patelle lahjaksi metallinpaljastimen ja kutsuu hänet mukaansa Japaniin etsimään mystistä kadonnutta miekkaa, jonka salaperäinen metalli voisi auttaa häntä rakentamaan kakalla käyvän auton. Paten ja enon lisäksi miekan perässä on myös Paten kalastuskirjasta tuttu merirosvo Hahab, naispuolinen sekoitus Moby Dickin kapteeni Ahabia ja Aarresaaren jalkapuolta Long John Silveriä.

Jos muut Pate-kirjat on jo ahmittu, Pate aarresaarella on kelpo kesämökkilukemista lapsille, mutta Pateen vasta tutustuvien kannattaa mieluummin aloittaa laadukkaammista Paten aikakirjoista tai Paten jalkapallokirjasta. Melske pitää kyllä pienemmät tyytyväisinä, mutta isommille ei tällä kertaa ole irtonauruja tiedossa. Toivon kuitenkin, että sarja jatkaa porskuttamistaan. Pate ansaitsisi kyllä lasten suosikkipaikan Risto Räppääjän rinnalta. Verraten tokaluokan uudelleen kertaamisesta väsähtäneeseen Ellaan, Pate on raikkaampi ja modernimpi lastensankari.

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s