Kateuden kultaamat: Elena Ferranten Loistava ystäväni

IMG_20170504_070523036
Elena Ferrante: Loistava ystäväni. WSOY, 2016.

Elena Ferranten Napoli-sarja on kerännyt valtavan suosion ja lisäksi kirjasarjasta on tekeillä HBO-sarja. Miten kirjat kääntyvät tv-formaattiin, sitä on vaikea käsittää. Vaikka Ferranten henkilöhahmot ovat temperamenttisia ja välillä juonenkäänteet dramaattisia, ensisijaisesti sarjan avaus Loistava ystäväni on sisäänpäinkääntynyt kirja. Kirjailijanimen mukaisesti nimetty päähenkilö Elena kertoo elämäkertaansa ja aloittaa lapsuudesta, mutta tärkeintä on aistikas ja intensiivinen sisäisten tuntemusten ja vaikutelmien kuvaus.

Sotien jälkeiseen Napoliin sijoittuva kirja ystävyksistä ei varsinaisesti ole tavallista aihepiiriäni, enkä varmasti olisi kirjaan tarttunut, ellei se olisi tullut vastaan kätevästi äänikirjamuodossa. Ferranten eloisa kieli ja hehkuva tunnekuvaus imi kuitenkin mukanaan. Pääosassa on Elenan ystävyys lahjakkaan Lilan, köyhän suutarin tyttären kanssa. Ystävyys on voimakkaampaa ja jännitteisempää kuin suurin osa kaunokirjallisuudessa kuvatuista rakkaussuhteista. Elena palvoo ja kadehtii Lilaa, ja samaan aikaan tyttöjen välillä on sydänjuuriin ulottuva kilpailuasetelma, joka sekä yhdistää ja erottaa heitä ja saa molemmat kamppailemaan itsensä kehittämisessä.

Lilan ja Elenan lapsuuden maisema on köyhä Napolin kaupunginosa. Sodan arvet ovat myrkyttäneet ilmapiirin, mutta lapset eivät heti ymmärrä, mikä tekee naapuruston suhteista niin tulehtuneita ja ihmisistä niin räjähtävän väkivaltaisia. Lila on poikkeuksellisen älykäs, oikeastaan lapsinero, ja Elena yrittää kovalla työllä pysyä hänen perässään. Köyhällä suutarilla ei kuitenkaan ole halua tai varaa antaa tyttären jatkaa opintoja, kun taas opettaja saa suostuteltua Elenan vanhemmat pistämään tämän lukioon. Teini-iän saapuessa mukaan saapuu poikien ja miesten huomio ja tyttöjen ystävyys on jälleen koetuksella.

Ferranten lahja on maalata jokainen pieni yksityiskohta värittyneellä paletilla. Jo romaanin alku, jossa pikkuiset Lila ja Elena yrittävät kerätä rohkeutta mennä kolkuttamaan pelottavan naapurin ovelle, saa niin valtavan latauksen, että lukija pidättää henkeä. Loistava ystäväni -romaanissa Lilalla on taito saada tarinoillaan muut näkemään kaikki elävämmin ja vahvemmin, muut uskomaan ja astumaan hänen kertomukseensa. Ferrantella on sama lahja. Pienestä tulee suurta, kengästä taideteos, suutarin tyttärestä jumalatar.

Helmet-lukuhaaste 7: Salanimellä tai taitelijanimellä kirjoitettu kirja

Arvio: ***½

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s