Kansanperinteen kunnianpalautus: Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla

IMG_20170606_084531148
Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla. Gummerus, 2017.

Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla oli ”pakko lukea” -listallani jo heti kun näin uutisen tulevasta kirjasta. Kotimaista mytologiaa historiallisella otteella! Kotimaisen kansanperinteen nousu fantasiakirjallisuudessa ei voisi enempää ilahduttaa, kun sinipiioista ja metsänneidoista kirjoitan itsekin. Helsingin Sanomien arvostelu ei ollut kovin valaiseva; toimittaja keskittyi valittamaan epäolennaisuuksista kuten sarjamuodosta ja historiallisten käytänteiden perusteellisesta selittämisestä. Odotin siis, että saisin tehdä oman arvioni.

Täytyy sanoa, että lukemisen aloittaminen oli ensin suuri pettymys. Jännittävän synnytysaloituksen jälkeen teksti alkoi laahata. Henkilöhahmot tuntuivat yksiulotteisilta, dialogi epäuskottavalta ja tapahtumat lähtivät hitaasti käyntiin. Nämä kaikki kolme vikaa tuntuivat johtuvan samasta ongelmasta: liiasta infodumppauksesta. Muinaisten suomalaisten elinolot, metsästystavat ja uskomukset oli kerrottu perusteellisesti ja asiantuntevasti, kuten itsekin aihetta lukeneena osaan sanoa. Ja hyvähän näistä aiheista on näin 100-vuotiaassa Suomessa tuoda lukijoille lisää tietoa. Mutta koska kyseessä on kaunokirjallinen teos, informaation ja maailmankuvan upottamisen olisi voinut tehdä hienovaraisemmin, ennemmin sulauttamalla se kerrontaan kuin pitämällä lukijalle luentoja.

Ensimmäisen sadan sivun jälkeen romaani pääsee vauhtiin, hahmot alkavat saada muotoa ja juonivyyhdin langat punoutua. Huokaisin helpotuksesta ja aloin nauttia itse tarinasta ja kas, tiedot muinaisuskosta ja tarkat ajan tapojen kuvaukset alkoivat lomittua luontevasti kerrontaan ja juoni kiskoa mukanaan jännittämään ja rakastamaan hahmojen rinnalla.

Ikimetsien sydänmailla on suomalaisen perheen selviytymistarina 1400-luvun erämaapirtissä. Luonto ja kansanuskomukset tulevat iholle ja kotitontut ja lapinnoitien kiroukset vaikuttavat kuoriintuntuvasti arkielämään. Pääosassa ovat pirtin isännän Juko Rautaparran lapset: outo nuorimmainen Tenho, jolla on tietäjien kykyjä; metsästyksestä ja naisista kiinnostunut vanhin poika Heiska sekä poikien silmäyksiä haikaileva sisko Varpu.

Perhettä kohtaa tragedia, kun vihastunut lapinnoita heittää kirouksensa perheen ylle. Kirous saapuu vihaisen karhun hahmossa ja pistää perheen elämän palasiksi. Luonnonläheistä arkea horjuttavat yliluonnollisten uhkien lisäksi niin ryöstelevät karjalaiset kuin pakoiltavat veronkerääjät.

Kamulan Metsän kansa -sarja avaa jännittävällä ja kiehtovalla tavalla tervetulleen ikkunan Suomen kulttuuriseen ja historialliseen menneisyyteen. Fantasiaelementit solahtavat sulavasti menneisyyden metsien siimekseen, kuuluvat sinne yhtä luontevasti kuin metsänneidon kaarnainen selkä maastoutuu puunrunkoon. Juuri tällaista sarjaa kotimainen kirjallisuus on kaivannut.

Helmet-lukuhaaste 13: Kirja ”kertoo sinusta”

Arvio: ***

 

 

3 Comments Add yours

  1. Marika Ahola says:

    Viimeistään sitten kun päästiin tanssimaan, sytyin tälle! Hyvä kirja. Ei tuntunut pitkältä vaikka paksu onkin.

    Like

  2. Joo, hieman hidas oli tällä kertaa syttyminen, mutta liekki kyllä kirkas sitten kun pääsin mukaan 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s