Tv-sarja oli parempi osa 2: Diana Gabaldonin Sudenkorento

IMG_20170606_102713
Diana Gabaldon: Sudenkorento. Gummerus, 2003.

Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjasta tehty tv-sarja Outlander on ehtinyt toiseen tuotantokauteen ja bloggari samaten saanut nyt luettua kaksi ensimmäistä sarjan osaa. Ensimmäisen osan Muukalainen luin ensin ja katsoin ensimmäisen tuotantokauden vasta sitten, toisen osan Sudenkorento kanssa ehdin katsoa tv-sarjan ensin ja lukea kirjan vasta sitten. Nurinkurin järjestys saattoi vaikuttaa siihen, että mielestäni tv-sarjaversiossa tarinankerronta ja draama oli hallittu kirjaa paremmin.

Gabaldonin Matkantekijä-sarja kertoo sairaanhoitaja Clairesta, joka joutuu kelttiläisen kivikehän kautta vahingossa temmatuksi vuodesta 1945 ja keskelle 1700-luvun skotlantilaisia kärhämiä. 1900-luvulle jää hämmentynyt aviomies Frank Randall ja Claire painii omantuntonsa kanssa, kun rakastuu komeaan skottiylimykseen Jamie Fraseriin. Arkkivihollisekseen pariskunta saa Clairen aviomiehen sadistisen esi-isän, englantilaisen upseerin Jack Randallin.

Ensimmäisen tuotantokauden suhteen tv-sarja seurailee kirjaa melkoisen uskollisesti ja romantiikan ja jännityksen suhteen molemmat ovat samaa tasoa. Jamien näyttelijä Sam Heughan tarjoaa tv-sarjassa silmäkarkkia, mutta toisaalta Gabaldon pääsee kirjassa tarjoilemaan enemmän harlekiinimaisia eroottisia kuvauksia. Poikkeuksellisen raa´at kidutus ja raiskauskohtaukset voivat joillekuille olla ruudulla nähtynä liikaa, mutta itselleni ne vaikuttivat vielä vahvemmin eläytyvästi kirjoitettuina. Skotlannin sisäinen politiikka ja etenkin jakobiittien juonivyyhdit selkeytyivät paremmin kirjan sivuilla, vaikka tv-sarjassa voikin arvostaa sitä ratkaisua, että aluksi hahmot puhuvat tekstittämätöntä gaelia salatakseen tekemisensä sekä Clairelta että katsojilta.

Toinen tuotantokausi seuraa väliin pilkuntarkasti Sudenkorentoa, väliin pistää omiaan. Jaime ja Claire pakenevat Ranskaan ja saapuminen kuninkaan hoviin on Clairen ja kuninkaan rakastajattaren pukuja myöten kuin kirjan sivulta. Toisaalla taas on otettu vapauksia juonen terästämiseksi, ja täytyy sanoa, että muutokset ovat parempaan päin. Jakobiittikapinan estämisjuonet Skotlannin pelastamiseksi ja Jack Randallin äkillinen ilmestyminen Versailles´iin toimivat paremmin ruudulla. Kirjan laahaavampi kerronta on sarjassa jännitteisempää ja etenkin 1960-luvulle sijoittuvan kehyskertomuksen tv-sarja on tehnyt paljon uskottavammin ja perusteellisemmin kuin kirjaversio.

Vaikka Sudenkorennon alkupuoli hieman junnaakin ja kirjassa on uskottavuusongelmia (joita tv-sarja korjaa) Gabaldon hyökyttää taas melkoisilla juonenkäänteillä ja kietoo traagisiin kohtaloihinkin viehättävää huumoria ja ajatonta romantiikkaa. Uusia kiinnostavia sivuhahmoja tulee mukaan ja Gabaldonin punoo sellaisia tarinoita, että seuraavakin jättiläisjärkäle pitää kyllä lukea. Miinusta vähän vielä siitä, että sinällään kiinnostava historiallinen hahmo, monilahjakas nunna Hildegarde, on taiteellisella vapaudella siirretty 1000-luvulta 1700-luvulle. Aikamatkustuksesta kertovassa sarjassa tällainen on lukijaa sekoittavaa.

 

Helmet lukuhaaste 38: Kirja, jossa mennään naimisiin

Arvio: ***1/2

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s