Melankolisessa Mikä-Mikä-Maassa: Briitta Hepo-ojan Hylättyjen lasten kaupunki

IMG_20170402_153719240
Briitta Hepo-oja: Hylättyjen lasten kaupunki. Myllylahti, 2017.

Briitta Hepo-ojan Hylättyjen lasten kaupunki on kantensa tavoin enimmäkseen surumielisen sinisävyinen ja riipaiseva. Valoa antavat vain pienet keltaiset lyhdyt. Lasten dialogista löytyy myös huumoria, mutta mikään hauska ja kepeä kirja se ei ole. Hylättyjen lasten kaupunki on kirja lapsille, joilla on vakavat kasvot, ja aikuisille, joiden sisällä itkee hylätty lapsi. Itse en kymmenvuotiaana olisi ollut vielä valmis tälle kirjalle, joka tuo symbolistisessa fantasiassaan ja armottomassa lapsipsykologiassa mieleen Tormod Haugenin kirjat.

Hylättyjen lasten kaupungin alku on rankka. Mikon epävakaa äiti on löytänyt taas uuden miehen, jonka takia hän ajaa Mikon kauas kotoa ja hylkää metsään. Metsästä Mikko löytää rappeutuneen, tyhjilleen jääneen kaupungin, jota asuttavat kadonneet lapset kuin eräänlaisena kolkompana ja realistisempana versiona Peter Panin Mikä-Mikä-Maasta.

Hylätyssä kaupungissa lapset muodostavat omia jengejään ja Mikko löytää sieltä itselleen sekä ystäviä että uuden pikkuveljen, suloisen Olan, jonka mielessä tarinat ja valheet punoutuvat liian tiukoiksi vyyhdeiksi selvittää. Karujen olojen keskellä lapset sekä pitävät hauskaa että joutuvat ristiriitoihin keskenään. Hilpeämpiä hetkiä varjostaa lokkimainen hirviö, joka asuu saarella kaupungin vieressä ja joka Voldemortin tapaan on syytä jättää nimeämättä. Arvoitukselliset tapahtumat tuovat jännitettä muuten melko seesteiseen kerrontaan.

Melankolinen, unenomainen ja kaunis: ne sanat kuvaavat sekä Hylättyjen lasten kaupunki –kirjaa että Hepo-ojan siihen laatimaa kuvitusta. Kuvat sopivat täydellisesti romaanin tunnelmaan ja niitä olisi saanut olla enemmänkin. Tähditykseen antaa miinusta lapsuuteni minä, joka traumatisoitui pienenä psykologisesti liian ahdistavasta Tormodin kirjasta Päivä joka katosi, ja joka olisi varmasti säikkynyt tämänkin kirjan parissa.

 

Helmet-lukuhaaste 2: Kirjablogissa kehuttu kirja

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s