Sivustakatsojan silmin: Stephen Chboskyn Elämäni seinäruusuna

IMG_20170402_152948193
Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna. Basam Books, 2010.

Stephen Chboskyn Elämäni seinäruusuna on vuosituhannen vaihteen Sieppari ruispellossa, ysäriin sijoittuva pojan kasvutarina, josta 2010 tehtiin muun muassa Emma Watsonin tähdittämä elokuva. Teinipäähenkilö Charlie on filosofinen sivustakatsoja, joka uusien vuotta vanhempien kavereiden Samin ja Patrickin avulla pääsee maistamaan elämän ensi hedelmiä. Aluksi kirja tuntui minusta hämmentävän naiivilta, mutta synkät aiheet ja ymmärrys Charlien näkökulmasta saivat minut muuttamaan mieleni. Realistinen ja aito, sitä Elämäni seinäruusuna on, totisen lapsen tavalla, jonka pitäisi muuttua aikuiseksi.

Sanat ”syvällisempi John Greenin esikuva” kuvailevat parhaiten Chboskyn tyyliä. Hauskoja hetkiäkin löytyy, mutta kuolema ja menneisyyden salaisuudet varjostavat, suhteesta vanhempiin ja sukulaisiin puhutaan harvinaislaatuisella rehellisyydellä. Romaanin alussa Charlie on huonossa tilanteessa: hänen paras ystävänsä on tehnyt itsemurhan. Myös Charlien kuollut lempitäti Helen on jättänyt jälkensä pojan elämään. Virkistävän tuulahduksen tuovat sisarukset Sam ja Patrick kaveriporukoineen.

Charlie tietenkin ihastuu Samiin, joka pitää Charlieta ainoastaan hellyttävänä. Patrickilla puolestaan on juttua kaapissa olevan amerikkalaisen jalkapallon pelaajan kanssa. Pohdinta suhteesta väkivaltaan, huume- ja seksikokeilut, vanha kirjoituskone ja Rocky Horror Picture Show – kaikki punoutuu yhdeksi elämän kudelmaksi ja auttaa Charlieta kasvamaan ja ymmärtämään itseään.

Elämäni seinäruusuna on viisas kirja nuoruudesta, mutta silti jotenkin asetin sille vielä enemmän odotuksia ennen kuin tartuin kirjaan. Olin nähnyt elokuvan ensin, mutta se ei juurikaan huonontanut lukukokemusta, koska Charlien päänsisäinen maailma on romaanissa niin tärkeässä osassa ja elokuva luonnollisesti keskittyy näennäiseen ulkoiseen juoneen, joka jää aika ajalehtivaiseksi.

Helmet-lukuhaaste 32: Kirja on inspiroinut muuta taidetta

Arvio: ***½

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s