Norminpurkutalkoot: Holly Bournen Oonko ihan normaali?

IMG_20170402_153934043
Holly Bourne: Oonko ihan normaali? Gummerus, 2017.

Holly Bournen Oonko ihan normaali? aloittaa nuorten tyttösarjan, jossa käsitellään ihmissuhteita ja normaaliutta tuoreen feministisellä tavalla. Huumori ja kipeät aiheet kulkevat käsi kädessä, eikä Bourne sorru helppoihin tai epäaidon imeliin ratkaisuihin. Poliittisuus ei piilottele itseään: kirjan tytöt perustavat feministisen kerhon ja välillä aiheesta pidetään suorasanaisia, pitkiäkin puheita. Vaikka puheet asiaa ovatkin, annan Bournelle miinusta siitä, ettei hän osannut liittää asioita tekstiin hienovaraisemmin.

Romaanin päähenkilö on 16-vuotias Evie, jolla on OCD. Evie on juuri päässyt ulos laitoksesta ja takaisin kouluun, eikä hän muuta toivo kuin että voisi olla normaali. Evie vähentää myös lääkitystä vähä kerrassaan. Terapeutti varoittaa, ettei Evien kannattaisi odottaa heti liikoja ja etenkin kannattaisi edetä poikien kanssa varovasti, mutta Evie on päättänyt pärjätä. Hän saa uusia ystäviä, ihastuu, juhlii. Mutta samalla Evie yrittää salata ystäviltään OCD:nsä ja perheeltään ja terapeutiltaan sen, että oireet alkavat taas pahentua.

Vakavasta aiheesta ja realistisen onnettomista käänteistä huolimatta Oonko ihan normaalissa? ei ole sellaista ruikuttavaa neuroottisuutta kuin esimerkiksi Meg Cabotin Prinsessapäiväkirjoissa. Huumori ja elämänilo tuovat valoa ja hahmot ovat harmaita, eivät mustavalkoisia. Tyttöenergia ja keskinäinen tukeminen ovat romaanissa kantava voima, itsetuntoa ja oireita ei korjaa taikaiskusta prinssi, joka saapuu valkoisella ratsulla.

Oonko ihan normaali? käsittelee mielenterveysongelmia ja ihmissuhteita nuortenkirjaksi harvinaisen rehellisesti, vaikka teemat olisi voinut punoa mukaan vähän hienojakoisemmalla langalla kuin rautakettinki. Paatunutta YA-lukijaa juoni virkistää rikkoessaan muitakin luutuneita kaavoja kuin patriarkaatin. Odotan kyllä innolla, mitä Normaali-trilogian seuraava osa tuo tullessaan.

 

Helmet-lukuhaaste12: Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja

Arvio:****

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s