Lumoavaa luistelua: Henna Helmin Miisan kaksoisaxel

IMG_20170402_152543874
Henna Helmi: Miisan kaksoisaxel. Tammi, 2014. 

Henna Helmin Miisa-sarja on pitkään ollut niiden kirjojen listalla, jotka pitäisi lukea. Viidesluokkalaiset tytöt ovat monta kertaa kirjastossa kyselleet Miisojen perään, yleensä turhaan, koska hyllyssä ne eivät pysy. Olen kartellut tehtävää lähinnä ennakkoluuloista urheilukirjallisuutta kohtaan, mutta Miisan kaksoisaxelin kohdalla oletukseni menivät metsään. Miisa on kirja taitoluistelusta, mutta ei todellakaan pelkästään taitoluistelijoille.

Miisan kaksoisaxelin nimikkopäähenkilö on 13-vuotias Miisa, vuosia tosissaan taitoluistelua harrastanut kiltti tyttö. Yläkoulussa koulun ja luistelun yhdistämisestä tulee liian rankkaa, varsinkin, kun Miisaa painaa epäonnistunut kaksoisaxel-liike, jota hän ei millään opi. Pitäisikö luistelu jättää kokonaan ja voiko hänestä koskaan tulla ammattilaista? Myös suhde vanhempiin muuttuu kitkaisemmaksi ja pojat, bileet ja alkoholikin tulevat mukaan kuvaan.

Tyypillisimmät Miisa-fanit ovat alakoululaisia, urheilullisia tyttöjä, mutta Henna Helmi osaa kirjoittaa myötäelävällä ja mukaansatempaavalla tavalla, joka tuo kisajännitykset ja perhe- ja kaverikiistat lähelle sellaistakin, jolle luisteluterminologia ei sano mitään. Kaiken kaikkiaan erinomainen varhaisnuorten sarja. Miinuksena vain kauniit mutta turhan söpöstelevät glitterkansikuvat, jotka karkoittavat yläkoululaisia lukijoita, joille nämä myös muuten sopisivat.

Helmet-lukuhaaste 43: Kirja jonka lukemista olet suunnitellut pidempään

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s