Monipuolisempaa monsterinmättöä: Rick Riordanin Magnus Chase -sarja

img_20170420_154541061.jpg
Rick Riordan: Kesän miekka (Otava, 2016) ja Thorin vasara (Otava, 2017).

Magnus Chase -sarja on Rick Riordanin mytologisia jumalia ja hirviöitä opettavien huumorimättöseikkailujen uusin tulokas. Kreikkalaisten, egyptiläisten ja roomalaisten jumaltarustojen jälkeen Riordan siirtyi Kesän miekassa meidän pohjoismaalaisten iloksi viikinkien pariin. Huumori ja taistelunmäiske ovat ennallaan; aloittihan Riordan Percy Jacksonien tehtailemisen ajatellen ADHD:stä ja lukihäiriöstä kärsivää poikaansa. Tämän sarjaletkan jatko ja vielä osa kaksi: voisi luulla, että tässä olisi mitään uutta tai muuta sanottavaa kuin kirjavinkkarin kiitokset varhaisnuorten lukuinnon pelastamisesta. Mutta ei, Magnus ei todellakaan ole Percy ja Riordan on alkanut yrittää tuoda kirjoihinsa modernimpaa monimuotoisuutta.

Percy Jackson -sarja on melkoista toisintoa Harry Pottereista ja perinteisistä fantasiaseikkailuista. Sankaripoika tappaa hirviöitä, toteuttaa ennustuksia ja sidekickeinä on huumoriveikko sekä fiksu tyttö (tietysti ihastuksen kohde). Olympoksen sankarit -sarjassa kolme päähenkilöä saavat vähän enemmän etnistä variaatiota ja yksi kolmesta on myös tyttö. Magnus Chasessä muutos on kuitenkin rajumpi: Magnus tykkää syödä falefeleja, hänen paras ystävänsä sattuu olemaan samalla sekä muslimityttö että valkyyria; pasifistisen Frey-jumalan poikana Magnus on surkea tappelija, joka jättää tositoimet elävälle miekalleen.

Kesän miekan alku ei unohdu helpolla. Kodittomana orpona kadulla pultsarien kanssa elävä Magnus saa tietää viikinkisukujuuristaan ja hänen kimppuunsa hyökkää jättiläinen. Sitten Magnus kuolee. Ja ei, kirja ei pääty tähän vaan valkyyria Samirah noutaa Magnuksen hotelli Valhallaan, viikinkijumalien tuonpuoleiseen, jossa taistellaan päivät ja seuraavana päivän herätään henkiin taistelemaan taas lisää. Valhallan koulutuksen avulla Magnus on enemmän tai vähemmän valmis maailmanpelastustehtäviin, kun maailmanloppu, Ragnarök, uhkaa.

Thorin vasarassa tunnelmat ovat tutut ja Ilkka Rekiaron suomennos tavalliseen tapaan hulvaton. Magnuksen ja Samirahin on jälleen estettävä Ragnarök. Jättiläiset ovat varastaneet Thorin vasaran ja vaativat vastineeksi Samirahia päällikkönsä morsiameksi. Samirahin isällä, juonittelun jumalalla Lokilla, on omat vehkeilynsä pelissä. Hurtin huumorin ja hirviöiden mäiskimisen lisäksi uuden lisämausteen tuo Samirahin sisaruspuoli Alex, johon Magnus alkaa tuntea vetoa. Alexin kautta Riordan ripottelee mukaan myös transsukupuolisuuden ja muunsukupuolisuuden teemoja: Alex osaa paitsi muuttua eläimiksi hänen sukupuolensa vaihtelee päivästä ja hetkestä riippuen. Varhaisnuorten seikkailukirjaksi aihetta käsitellään varsin hienovaraisesti.

Helmet-lukuhaaste 44: Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s