Räppirunoutta Robotti Ruttusen sukupolvelle: Paperi T:n Post Alfa

img_20170402_151045681.jpg
Paperi T: Post Alfa. Kosmos, 2016.

Alkuun pakolliset latistukset: asiantuntemukseni räpeistä jää disneyprinsessaräpbattlejen katselun asteelle eikä runouskaan ole vahvin lajini. Silti räppäri Paperi T:n ensimmäinen runokirja Post Alfa kolahti minuun. Runokirjaksi Post Alfan myynti ja suosio on ollut huimaa, ja vaikka syy olisikin kannessa komeileva kuuluisa nimi, sisältö on kaikkea muuta kuin paperin makuista.

Joillekin ehkä Bob Dylanin kirjallisuuden Nobel ja Paperi T:n kaltaisen räppärin siirtyminen runouden puolelle on kummallista kirjallisuuden ja musiikin sotkemista, mutta näin itsekin sanoituksia tehneenä minusta nämä ovat luontevia askelia. Lyriikka ja runous kuuluivat muinoin yhteen ja välillä niitä on mahdoton erottaa toisistaan. Itse soisin, että lyriikka taiteenlajina saisi enemmän arvostusta.

Post Alfa on ulkoasultaan tyylikkään musta ja sisällöltään kuin musiikkialbumi: siinä on joitakin mahtavia hittejä ja muutama runoista taas on unohdettavampaa taustajumputusta. Kokonaisuus toimi hyvin yhdessä ja sukupolvikokemukset sekoittuvat yksityisiin tunnelmiin. Nuoruuden ahdistus, aggressio ja herkkyys, kaunis ja rujo, beatnikmäinen urbaanius, mustanhumoristinen leikkisyys ja lyyrisempi ihmissuhteilu lomittuvat yhdessä tummaksi kankaaksi. Viittauksia tulee välillä niin vyöryttämällä, että osa ajaa päältä ennen kuin ehtii vilkaista rekisterikilpeä.

Kasarin lapsena minua viehättivät etenkin nostalgiset säkeet: ”robotti ruttunen ruostuu romukaupan takapihalla ja mauno mato on täys luuseri”. Huumorin ja kipeiden aiheiden yhdistelmä pakottaa lukemaan parhaat kohdat useampaan kertaan ja kerran ääneen satunnaiselle vastaantulijalle.

”nää on kaikki rakkausrunoja

sä vaan luet niitä väärin”

Helmet-lukuhaaste 11: Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja

Arvio: ****½

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s