Koirakirjojen kermaa: Helena Meripaaden Kuriton koiranpentu

img_20170310_111904238.jpg
Helena Meripaasi: Tassutrio – Kuriton koiranpentu. Otava 2017.

Lasten eläinromaanit eivät ole tunnettuja syvällisyydestään. Söpö kissan- tai koiranpentu kannessa on kuitenkin se ainoa asia, jota osa kymmenvuotiaista halajaa kirjalta. Vinkkarin paketissa tuppaa siis aina olemaan yksi eläinkirja varastossa. Kun tartuin Helena Meripaaden uuden Tassu-Trio-sarjan avausosaan Kuriton koiranpentu, söpö tyylitelty kansikuva sai odottamaan varmaa hittiä pörrökirjafaneille. Mutta kirja pääsi yllättämään: tämä ei ollutkaan pelkkää söpöstelyä vaan ihanien eläinten lisäksi Meripaasi tarjoaa koukuttavan juonen ja käsittelee sellaisia vakavia aiheita, joita nykylastenkirjallisuus harvemmin koskettelee.

Tassu-Trion pääosissa on kolme erilaista tyttöä. Erikan vanhemmat ovat eronneet ja hänen äitinsä on eläinlääkäri. Talo on täynnä koiria ja kissoja, joita kuskataan agilityyn ja näyttelyihin. Christalla puolestaan on vain yksi rakas kissa, joka heti romaanin alussa kuolee. Christa on murheissaan, eikä isä anna ottaa taloon uutta kissaa. Allua taas onnistaa: hän on koko ikänsä haaveillut koirasta ja viimein saa oman kääpiöpinserin pennun. Pentua on kuitenkin vaikea kouluttaa itsekseen ja Allulla on kotona hankala tilanne. Sisko on jo lähtenyt opiskelemaan ja Allu asuu kaksin äidin kanssa, joka on usein päiväkausia poissa keikkabussin mukana ja jättää Allun huolehtimaan itsestään. Vaara lastensuojeluviranomaisten huostaanotosta häilyy yllä.

Kaiken kaikkiaan Kuriton koiranpentu on erinomainen lastenromaani. Se on sydämellinen arkisella ja epäimelällä tavalla, saa lukijan odottamaan seuraavaa osaa ja jännittämään tyttötrion ja heidän lemmikkiensä puolesta. Suosittelen tätä ehdottomasti ala-asteikäisille koirien ja kissojen ystäville, etenkin toisesta luokasta viidenteen.

Helmet-lukuhaaste 41: Kirjan kannessa on eläin

Arvio:****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s