Mörköseikkailu sakenee: Tuutikki Tolosen Mörköreitti

wp-1489585932385.jpg
Tuutikki Tolonen: Mörköreitti. Tammi 2016.

Tuutikki Tolosen Mörkövahti oli lastenfantasiasensaatio. Kotimainen omaperäinen uutuus, josta on jo elokuva tulossa. Hengeltään Tolosen mörkösarja muistuttaa kovasti Naapurini Totoroa: möröt ovat hieman jännittäviä, mutta pyöreitä, hellyttäviä ja salaperäisiä olentoja. Tunnelmassa on jotain mullanhajuisen nostalgista, jopa hieman melankolista. Moni vinkkari on ollut Tolosen möröistä innoissaan, mutta minusta Tolosen ensimmäinen kirja tuntui hieman liian verkkaiselta ja olisin kaivannut enemmän jännitystä.

Tolosen mörkömaailmasta oli silti pakko saada tietää lisää. Kakkososan ilmestyttyä kirjaan oli varauksia ja sain kätevimmin käsiini äänikirjaversion Mörköreitistä. Sinällään Tolosen kirjat sopivat mainiosti äänenluettavaksi tai kuunteltaviksi: vaikka meno ei ole liian hurjaa pienille, sivumäärä heikottaa heikompaa lukijaa. Pasi Pitkäsen Kepler62-kirjoista tutusta kuvituksesta kuuntelija ei valitettavasti pääse nauttimaan.

Mörkövahdissa päähenkilöiden Maikin, Hillan ja Kaapon oven taakse ilmestyy vanhempien poissaollessa mörkölastenvahti. Kiehtovan alkuasetelman jälkeen juoni junnaa, mutta toisessa osassa Mörköreitti päästään heti ensi sivuilta vauhtiin ja seikkailemaan mörköjen maanalaisilla kotikonnuilla. Mukana on päähenkilölasten lisäksi tietysti Maikin salaperäinen puhuva kylpytakki.

Mörköreitissä perhedynamiikka ja sisarusriidat ovat edelleen taustalla mukana, mutta perinteinen seikkailu saa enemmän tilaa. Vaikka maan alla törmätäänkin moniin uusiin kiinnostaviin otuksiin, vanhat tutut möröt varastavat shown, etenkin Maikin kiinteä ystävyyssuhde multaisen ja mörisevän mörön kanssa. Kaikkia salaperäisyyden tiheitä pilviä ei saada hajotettua ja arvoituksia jää vielä kutkuttamaan vatsanpohjaan tavalla, joka pakottaa odottamaan jatkoa.

Helmet-lukuhaaste 31: Fantasiakirja

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s