Söpö zombisatu: M.R. Careyn Maailman lahjakkain tyttö

wp-1489332303434.jpg
M.R. Carey: Maailman lahjakkain tyttö. Like, 2016.

Post-apokalyptiset kirjat ihmissyöjäzombeista eivät ole mitään varsinaisesti uutta, mutta M.R. Carey tuo genreen uuden näkökulman ja valoisamman otteen. Maailman lahjakkain tyttö –romaanissa keskeisin päähenkilö Melanie on nimittäin pieni zombityttö. Tavanomaisesti zombit kuvataan elokuvissa ja kirjoissa älykkyysosamäärältään reippaasti saappaan alapuolella, mutta Melanien älynlahjat ovat neron luokkaa.

Maailman lahjakkaimmasta tytöstä ei turhaan ole tehty Tähtivaeltaja -palkintoehdokasta. Teksti on väliin kaunista, tarinassa suloinen tunteikas ote, mutta samaan aikaan jännittävää toimintaa, zombikauhuja ja sisälmyksiä ei myöskään ole säästelty. Yhdistelmä on viehättävä, kuin hehkuva auringonsäde kaatopaikalla. Zombiuden biologia on myös Careyn maailmassa kiinnostava. Virusten sijaan zombeja riivaa sama sieni, joka luontodokumenteissa valtaa hyönteisten aivoja ja ohjastaa ne zombi-isännikseen.

Melanie on romaanin alussa tietämätön zombiudestaan ja elää muiden zombilasten kanssa suljettuina tutkimuslaitokseen, missä henkilökunta suihkuttaa jatkuvasti päälleen ainetta, joka peittää heidän ihmishajunsa ja suojelee zombien verenhimolta. Melanien lisäksi Carey kertoo tarinaa zombilasten lempeän opettajapsykologin, tutkimuksia johtavan tunteettoman tohtorin ja projektia suojelevien sotilaiden näkökulmasta. Eettisiin ongelmiin ei etsitä palikkaratkaisuja ja hahmot tuntuvat aidoilta kesken selviytymiskamppailun.

Kaiken kaikkiaan Maailman lahjakkain tyttö on zombikirja niille, jotka eivät tavallisesti pidä zombikirjoista. Viime vuonna sen pohjalta tehtiin myös elokuva, jota en ole nähnyt, mutta voisin kyllä katsastaa. Epäilyttää tosin, miten valkokangas voisi vangita zombitytön katseen, kun hän ensimmäisen kerran näkee elävän puunoksan tai maun kielellä, kun hän maistaa ensimmäistä kertaa ihmislihaa.

Helmet-lukuhaaste 22: Käännöskirja

Arvio:****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s