Taattua tohellusta: Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja, Syteen tai saveen

wp-1488717464291.jpg

Voisin valehdella, että luin Jeff Kinneyn uusimman Neropatin päiväkirjan Syteen tai saveen ihan vain työasioissa. Mutta on kyllä syynsä sillä, miksi Neropatin päiväkirjat on kansainvälisesti suosituimpien lastenkirjojen kärjessä. Lukukokemus on mahdollisimman kevyt ja mukava: teksti on väljää ja puhekielistä, hauskoja sarjakuvamaisia kuvia paljon ja samoin anarkistista huumoria. Syteen tai saveen on tavalliseen tapaan kertalukaisulla ahmittavaa tavaraa.

Koululaisen tilannekomiikka ja pienten ongelmien kasvattaminen valtaviksi sankarisaagoiksi on sarjan salaisuus. Päiväkirjojen päähenkilö Greg on nykyajan Bert, hieman nolo ja hieman antisankari, mutta unelmat ja odotukset ovat isoja. Syteen tai saveen alkaa kutkuttavalla kuvailulla siitä, miten Greg kuvittelee elävänsä Truman Shown henkeen tietämättään tositv-tähden elämää. Halloween, kirjaesitelmän tekeminen, käyrätorven soittaminen: kaikista arkisista asioista tulee Gregille koomisia katastrofitilanteita.

Neropatin päiväkirjat ovat lukemista vasta aloitteleville ja huonosti lukeville varma vinkki, vinkkarille taivaan lahja, ja sujuvasti lukevat alakoululaiset nauttivat niistä ekasta luokasta kuudenteen. Jos nyt Gregistä täytyy jotain pahaa sanoa, niin sarjan moraali on epäilyttävän amerikkalaista. Tyttökiinnostuksen jääminen alle kädestä pitelemiseen on varmasti pienempien lukijoiden vanhempien mielestä ihan kätevää. Kirjoissa kuitenkin myös ikävästi esitetään alastomuus ja varsinkin poikien ja miesten kroppa jonakin ällöttävänä ja naurettavana.

Helmet-lukuhaaste 22: Kuvitettu kirja

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s