Rakkaus on proosaruno: Juuli Niemen Et kävele yksin

img_20170216_140211379
Juuli Niemi: Et kävele yksin. WSOY, 2016.

 

Et kävele yksin voitti juuri Finlandia juniorin ja on Juuli Niemen debyytti romaanikirjailijana. Runoilijatausta paistaa nuortenromaanin jokaisesta lauseesta. Kieli on niin kaunista, kimmeltää ja hengittää niin, että hukuttaa välillä tarinan ja henkilöhahmot alleen. Et kävele yksin voitti Finlandia juniorin, mutta se ei ole niinkään kirja 15-vuotiaille kuin romaani aikuisille siitä, mitä oli olla viisitoista ja tuntea kaikki elävästi ensimmäisen kerran.

Niemen päähenkilöinä ovat teini-ikäiset Ada ja Egzon, jotka kokevat yhdessä ensirakkauden koko kipeän ihanuuden ja ihanan kipeyden. Adan äiti on eksentrinen kuvataiteilija ja isää ei hänellä ole. Egzonin perhe on kotoisin Kosovosta ja hänen veljensä karkaaminen on myllertänyt jo valmiiksi sodan juuriltaan repineen kodin. He kohtaavat koulussa ja yrittävät haparoiden lähestyä toisiaan. Egzon maalaa graffiteja ja ystävystyy pian myös Adan äidin kanssa, joka viimein saa kuvataiteesta kiinnostuneen lapsen helmoihinsa. Hennon roosanpunaista romantiikkaa ei ole tiedossa, vaan toisten kohtaamisen vaikeus.

Niemi on ensisijaisesti enemmän kirjoittaja kuin tarinankertoja, vaikka draamaakin Adan ja Egzonin tarinasta löytyy. Kauniiseen kokonaisuuteen tuo pienen särön liika täydellisyys: välillä keskustelut ja kielikuvat tuntuvat liian hienoilta ollakseen uskottavia Adan ja Egzonin maailmassa.

Helmet-lukuhaaste 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Arvio: ****

2 Comments Add yours

  1. Ei ole musta ensimmäinen Juniori, joka on enemmän sellainen kirja, joka on aikuisille nuorista, kuin nuorille itselleen suunnattu. Ehkä pitäisi vaihtaa oikeasti nuoria valitsemaan ne? Vaikka edelliskevään abeista, jotka kirjoitti L:n äikässä tms.

    Liked by 1 person

  2. Niinpä. Olen kuullut kouluista, jotka pistävät jokaisen oppilaan nyt lukemaan tämän. Sopii kyllä lukeville runotytöille ja -pojille, mutta s2-oppilaille ei helpoin valinta. Olen jo saanut tämän postauksen takia yhden epätoivoisen yhteydenoton 15-vuotiaalta, joka halusi minun tekevän lukupäiväkirjan tästä kirjasta puolestaan…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s