Pesulapussasi lukee varmaan made in Taivas: Lauren Katen Langennut

wp-1487348681981.jpg
Lauren Kate: Langennut. Suomentanut Inka Parpola. WSOY, 2017.

Koska kansikuvastakin suuren juonenkäänteen voi arvata, spoilaan heti, että Lauren Katen Langennut edustaa yliluonnollista romantiikkaa ja siitä enkeliromantiikan alagenreä. Kyseinen alahaara ei uskonnollisen taustavireensä takia ole suosikkini paranormaalin romantiikan kentältä, mutta verrattuna tähän asti käännettyyn eli Becca Fitzpatrickin kökköön Langennut enkeli -sarjaan, toivotan Katen suomennoksen avosylin tervetulleeksi.

Langenneen alkuasetelma on loistava ja tuo uutta piristystä Twilightin takia puuduttavan ylikäytettyyn ”tyttö ja poika tapaavat koulussa (kemian tunnilla) ja poika onkin ihmissusi/enkeli/vampyyri/avarusolio”. Katen teoksen alussa on myös tyttö, Luce, aloittamassa uuden koulun. Mutta tämä koulu on erityiskoulu rikollisille nuorille ja Luce on joutunut sinne, koska hänen epäillään polttaneen poikaystävänsä kuoliaaksi.

Synkkä alkuasetelma ja Lucen ystävystyminen mahtavan sekopään Arrianen kanssa (jolla muuten sattuu olemaan sähköshokkeja antava panta varmuuden vuoksi kaulassa) ovat niin virkistäviä, että melkein on pettymys, kun kuvioon ilmestyy töykeä komistus Daniel. Daniel tietenkin yrittää pysyä erossa Lucesta, mutta ei voi itselleen mitään. Salaisuuksia alkaa paljastua yhdeltä jos toiselta.

Kaiken kaikkiaan Langennut on viihdyttävä ja vetävä sarjanaloitus, jota yliluonnollisen romantiikan ystävien ei kannata jättää väliin, vaikkakaan genren parhaiden joukkoon se ei kuulu. Jotakin Lucen ja Danielin välisessä jännitteessä saisi olla enemmän. Tai ehkä enkelit eivät vain koskaan voi olla meikäläiselle riittävän pahoja poikia.

PS. Käännöksen syynähän on juuri kirjan pohjalta tehty Fallen -elokuva, jonka twilightmainen traileri paljastaa suunnilleen kaiken kirjan juonesta. Tarpeettomasti paidattomia nuoria miehiä ja hömelön kohtalokkaita katseita. Siis varmaan pakko katsoa.

Arvio:***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s