Tajutonta nuortenfantasiaa: Marja-Leena Tiaisen Viestejä Koomasta

wp-1487049772022.jpg
Marja-Leena Tiainen: Viestejä Koomasta. Tammi, 2016.

Marja-Leena Tiainen on konkari nuortenkirjailijana, mutta hänen tuotantonsa tapaa olla realistista nuorten proosaa. Viestejä Koomasta tekee siirtymän elämän ja kuoleman, fantasian ja realismin rajalle. Päähenkilö Silva on elämänsä käännekohdassa. Kiltistä tytöstä on sukeamassa kapinallinen teini, jota paras kaveri yllyttää myymälävarkauksiin ja kännisekoiluihin. Suuri elämän uudelleenarvioiminen on edessä, kun Silva hyppää kavereiden yllytyksestä sillalta ja melkein kuolee.

Sillalta Silva hyppää romaanin fantasiaosioon. Koomapotilaan nimittäin viettävät aikaa Kooma-nimisessä utuisessa maailmassa, josta heidät sitten tempaistaan joko kuolemaan tai takaisin elämään. Vainajien henget voivat vierailla koomapotilaiden luona ja jättää heille viestejä välitettäväksi eläville. Silva törmää toisiin nuoriin, mutta keillä heistä on vielä mahdollisuus jatkaa elämäänsä ja keitä odottaa jo Tuonpuoleinen?

Tiainen kirjoittaa sujuvasti kuten aina, eikä onneksi heitä moraalisia opetuksiaan aivan tiilikivellä päin pläsiä, kuten eräillä toisilla nuortenkirjailijoilla on valitettavasti tapana. Suurien juonenkäänteiden sijaan pääosassa on nuoren kasvukertomus. Kooma-maailmasta olisi ehkä vähän enemmänkin voinut ottaa irti, mutta ehkä realististin taustansa takia Tiaiselle on ominaisempaa kuvata kaverisuhteita ja ihastuksia kuin kehitellä fantasiajuonia. Hauskana faktana Silva tapaa kirjassa pojan nimeltä Lauri, eli heidän nimensä on selvästi valittu muodostamaan yhdessä sana Laurisilva, mikä tarkoittaa subtrooppista metsää.

Helmet-lukuhaaste 10: Kirjan kansi on mielestäsi kaunis

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s