Humalluttavia säkeitä: Lainehtiva malja

wp-1486277913305.jpg

Olen enemmän proosatyttö, mutta on joitakin runoilijoita, joita on pakko lukea yhä uudestaan: Shakespeare, Pablo Neruda – ja antiikin runoilijat. Kun törmäsin vahingossa kirjaan Lainehtiva malja –Antiikin runoja viinistä, ensimmäinen ajatus oli, miten en ole nähnyt tätä kirjaa aiemmin. Kokoelman ovat koonneet ja suomentaneet Arto Kivimäki ja Sampo Vesterinen ja se sisältää laidasta laitaan kuuluisien runoilijoiden oodeja Dionysokselle, kirpeän humoristisia hautakirjoituksia ja rakkauden ja vanhuuden väläyksiä menneisyydestä, joka tuntuu niin kovin tutulta:

YKSINÄINEN ILTA

Laevia kuusi pikarillista, Justina seitsemän,

Lycas viisi, Lyde neljä, Ida kolme.

Juon viiniä jokaisen ystävättäreni terveydeksi sen verran kuin nimessä on kirjaimia.

Ja koska kukaan heistä ei tule luokseni,

tule sinä, uni.

– Martialis

Runokirjat ovat kuin bändin musiikkilevitys: joukossa on muutamia hittejä, useammat ovat tasapaksun mukavaa tavaraa ja jotkut pliisumpia yritelmiä. Onneksi tässä kokoelmassa oli mukana suurimpia suosikkejani, hulvatonta piikittelijää Martialista, hienostuneempaa Horatiusta ja loistavaa Catullusta, joka yhdistää sekä vulgaareja että kauniin romanttisia sävyjä. Kirjan takaosassa on myös kiinnostava tieto-osio antiikin juomakulttuurista.

Erityisen kiinnostavaa nykyajan kontekstista on, kuinka jo Horatius runoilee: ”eivät pitkään jaksa miellyttää, eivät elämään jää vedenjuojien värssyt”. Siitä sitten miettimään, mikä vaikutus näillä teksteillä on ollut esimerkiksi antiikin runoja kääntäneeseen Saarikoskeen. Entäpä kun runoilija Florus kirjoittaa kirpeästi keisarista ja keisari Hadrianus vastaa runoon runolla? Siinä Twitter kalpenee.

Helmet-lukuhaaste 34: Kirja, joka kertoo ajasta, jota et ole elänyt

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s