Taitavaa teiniangstia: Anne-Maija Aallon Syvään veteen

wp-1485673415605.jpg
Anne-Maija Aalto: Syvään veteen

Otavan nuortenromaanikilpailussa kunniamaininnan saanut esikoiskirja Syvään veteen sijoittuu Helmet-lukuhaasteessani kohtaan Kirja, jonka kansi on sinivalkoinen. Autio kirjoittaa lyyrisen palavasti melko tavanomaisen nuortenkirjatarinan Taikasta, joka menetettyään äitinsä autokolarissa joutuu elämässään eksyksiin. Hän ei pysty kohtaamaan äidin kuolemaa ja vältelläkseen tuskaa luo itsensä uudelleen uudessa koulussa. Kiltistä kympin tytöstä tulee lintsari, joka hengaa poikia vamppaavan kovistytön kanssa ja tietenkin perinteiseen tapaan juo liikaa viinaa.

Tärkeää juonenkululle on Taikan kielletty rakkaus äidinkielenopettajaan, joka kehuu tämän kirjoittajanlahjoja ja puhuu mukaan luovan kirjoittamisen piiriin. Komea äidinkielenopettaja on ainoa, jolle Taika suostuu puhumaan äidistä ja pian hän kehittääkin opettajasta itselleen haavepelastajan. Taika tekee kaikkensa muuttaakseen itsensä sellaiseksi nuoreksi naiseksi, jonka opettaja haluaisi: värjää tukkansa samanlaiseksi kuin opettajan treffailemalla naisella, kirjoittaa traagisia novelleja ja hankkii viettelevät tummanpunaiset alusvaatteet. Pelastava oljenkorsi on kuitenkin niin väärä valinta, että on hukuttaa Taikan lopullisesti.

Turussa säännöllisesti vierailevalle oli hauskaa bongata kirjasta tuttuja paikkoja kuten mainio rantakahvila Cafe Art. Autio kirjoittaa kauniisti ja tavoittaa teinitytön angstisen mielenmaiseman, mutta näin kirjavinkkarin näkökulmasta Syvään veteen on sellaista kaunista ja hyvää tarkoittavaa runotytöille suunnattua perusnuortenkirjallisuutta, jolla takapulpetin kapinallisia ei saada tarttumaan kirjaan. Vanhemman kuoleman aiheuttama suru on kirjassa käsitelty hienosti, joten täsmävinkiksi kriisistä selviämiseen kirja sopii hyvin, samoin kuin pöytälaatikkokirjoittavien yläkoululaisten lukulistalle.

Helmet-lukuhaaste 17: Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s