Absurdia koirankakkahuumoria: Andrus Kivirähkin Koiranne alkaa kohta kukkia

 

wp-1485672771720.jpg
Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia.

Kun ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten kuulin anarkistisesta virolaisesta lastenkirjailijasta, joka kirjoittaa rakastuneista koirankakoista ja kukkivista koirista, kiinnostuin heti. Andrus Kivirähkin Koiranne alkaa kohta kukkia on nyt onneksi saatu suomeksi murrerunoilija Heli Laaksosen käännöksenä. Helmetin lukuhaasteessani sijoitan kirjan kohtaan ”Kirjan nimi on mielestäsi kaunis”.

Kivirähkin absurdi huumori tuo mieleen toisaalta englantilaisen nonsensen ja toisaalta Koiranne alkaa kohta kukkia on kuin lastenversio Daniil Harmsista. Lyhyet tarinat elollistavat kukkia, koirankakkoja ja tahroja ja henkilöhahmot suhtautuvat surrealistisiin tilanteisiin ja tapahtumiin niin kuin niissä ei olisi mitään ihmeempää. Esimerkiksi isän sohvan alle lojumaan jääneet sukat tekevät pesän ja synnyttävät sinne pikkuiset sukkahousut ja perheen koiran turkki alkaa kevätaikaan kukkia ja lääkärin korvalehdet kasvavat reheviksi.

Erityisesti tykkäsin kertomuksista kukkaan rakastuvasta kakasta, pesivistä sukista ja ilkeästä tahrasta. Lapsille luettavaksi sadut ovat sopivan lyhyitä ja ilkikurisia ja kyllä ne aikuisenkin kannalta tarjoavat virkistävästi erilaista näkövinkkeliä. Ehkä kuitenkin odotin niiltä vielä jotakin maailmaamullistavampaa.

Helmet-lukuhaaste 1: Kirjan nimi on mielestäsi kaunis

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s